DIGITAL CONFERENCE E-EXPO ⎆ Help Desk e-expo: 2102206402

Slide2Open Shipping Finance 2022

  • Date 2 Μαρτίου, 2022
  • Time 10:00
  • Location e-expo

Slide2Open Shipping Finance 2022

SlΗ Slide2Open Communications, πιστή στο ετήσιο ραντεβού της με τον κόσμο της Ναυτιλίας, πραγματοποίησε το 5ο Συνέδριο Slide2Open Shipping Finance 2022

Η Slide2Open Communications, πιστή στο ετήσιο ραντεβού της με τον κόσμο της Ναυτιλίας, διοργάνωσε το 5ο Συνέδριο Slide2Open Shipping Finance 2022. Με συνδυασμό ζωντανών και μαγνητοσκοπημένων συνεντεύξεων, ομιλιών και ζωντανών συζητήσεων σε πάνελ μεταξύ 110 ομιλητών παγκόσμιας κλάσης, άλλοι συνδεδεμένοι εξ αποστάσεως και άλλοι φυσικά παρόντες σε ένα εντυπωσιακό τηλεοπτικό πλατώ, η ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022, σημείωσε ρεκόρ παρακολούθησης, με 15.000 «μοναδικούς συμμετέχοντες» από 52 διαφορετικές χώρες (106.000 προβολές σελίδας). Οι μοναδικοί συμμετέχοντες αναμένεται να διπλασιαστούν τους επόμενους 2 μήνες.

Καταληκτικά Συμπεράσματα:
• Η Ευφορία είναι πραγματική, αλλά δεν είναι βιώσιμη. Το εμπόριο θα συνεχίσει να ανθίζει, αλλά πιθανότατα θα επικεντρωθεί περισσότερο στην Αφρική, την Ινδία και την Κίνα. Ο αυξανόμενος προστατευτισμός μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.
• Τώρα αναπτύσσεται η ηλεκτροδότηση και η αυτονομία. Τα πλοία που τροφοδοτούνται με μπαταρίες θα μπορούσαν να είναι μια λύση ειδικά για τις θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων και την επικοινωνία των νησιών, αλλά όχι για μεγαλύτερες αποστάσεις.
• Το 2021 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, αν και όχι σε όλους τους τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η ναυτιλία είναι μέρος μιας μεγάλης αλυσίδας, αντιπροσωπεύει το 80% του όγκου των εμπορευμάτων που μεταφέρονται, αλλά έχει σχετικά μικρή φωνή. Δυστυχώς η ναυτιλία δεν έχει το πολιτικό βάρος. Οι μεγάλες χώρες δεν είναι και μεγάλες ναυτιλιακές δυνάμεις.
• Το ESG εξελίσσεται και γίνεται πιο σχετικό με τις αποφάσεις χρηματοδότησης, αλλά πολλά εξαρτώνται από τη σχέση μεταξύ του χρηματοδότη και της ναυτιλιακής εταιρείας.
• Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα και την πράσινη ναυτιλία φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη της ναυτιλίας να μιλά με μια φωνή, αν και θα ήταν μικρή φωνή, ειδικά όταν πρόκειται για πράσινα ζητήματα. Η ναυτιλία πρέπει να βρει έναν τρόπο να ενταχθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.
• Το ανθρώπινο στοιχείο κρατά ζωντανό το ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα. Είναι απαραίτητη η επένδυση στην κατάρτιση για να δοθεί στους νέους ναυτικούς η δυνατότητα να αναπτύξουν τις καλύτερες δεξιότητες.
• Η μετατροπή του Πειραιά σε κόμβο logistics, σε ένα περιβάλλον με καλύτερες υποδομές, καλύτερη νομοθεσία και ψηφιοποίηση, δεν μπορεί παρά να ωφελήσει τον ναυτιλιακό κόσμο, να προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε έναν παγκοσμιοποιημένο και πιο ανταγωνιστικό κόσμο.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στους ναυτικούς, όπου το 15% των πληρωμάτων παγκοσμίως είναι από τη Ρωσία ή την Ουκρανία.
• Αυτή είναι μια περίοδος προκλήσεων, η ζήτηση είναι απρόβλεπτη, οι αγορές δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ο κύριος μοχλός αλλαγής που ωθεί προς τη διαστρωμάτωση των πλοίων.

Επισκόπηση

Πόσα αλλάζουν σε έναν χρόνο! Από πέρυσι μέχρι φέτος η εικόνα στις αγορές έχει αλλάξει άρδην και ο κλάδος μας καταγράφει αλματώδη άνοδο.

Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων ή θα δούμε μια άλλη δυναμική; Μπορεί αυτή η Ευφορία να είναι Πραγματική; Μήπως ο προβληματισμός για τα περιβαλλοντικά θέματα και η διάχυτη ανησυχία τελικά ωφελούν τον κλάδο και διατηρούν τις παραγγελίες νέων πλοίων υπό έλεγχο; Πώς οι νέες απαιτήσεις των περιβαλλοντικών κανονισμών θα επηρεάσουν τις τράπεζες και τις εταιρείες επενδύσεων; Και πώς θα διαμορφωθεί το κόστος μεταφοράς ακόμη και των πιο βασικών εμπορευμάτων και αγαθών; Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην αειφορία των εμπορικών συναλλαγών προς όφελος των παραγωγών, της ναυτιλίας και των καταναλωτών;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κλάδος της ναυτιλίας επιδιώκει την αειφορία στο εμπόριο, στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Η αειφορία όμως δεν σημαίνει ότι η ναυτιλία θα βρεθεί σιδεροδέσμια σε ένα κανονιστικό περιβάλλον υπερβολικής ρύθμισης.

Σας προσκαλούμε να έρθετε κι εσείς στην μεγάλη κοινότητα των συμμετεχόντων και χορηγών του Slide2Open Shipping Finance. Ελάτε να αναλύσουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε όλα αυτά που αφορούν τη ναυτιλία. Με περισσότερους από 15.000 μοναδικούς συμμετέχοντες στη ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου, αριθμός που αυξάνεται διαρκώς από αυτούς που παρακολουθούν το βίντεο, και μέσο όρο 1700 ταυτόχρονους συμμετέχοντες σε κάθε συνεδρία μας, δεν μπορούμε παρά να θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον διάλογο και να νοιώθουμε απόλυτα έτοιμοι για το συνέδριο του 2023. Υποσχόμαστε ότι, για άλλη μια φορά, θα κινηθούμε πέρα από τα τετριμμένα. Άλλωστε η τελευταία τριετία μας υποχρέωσε όλους να επανεφεύρουμε πολλά, έφερε στην επιφάνεια νέες βέλτιστες πρακτικές και τοSlide2Open Shipping Finance, μετά από την 5η του χρονιά πλέον, δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Πόσο μάλιστα σε μια περίοδο που:

  • Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν πολλές περιπλοκές αυτού του εξελισσόμενου δράματος σε ανθρωπιστικό, γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο
  • Η παγκόσμια ανάκαμψη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ιδίως στις χώρες με προηγμένο πρόγραμμα εμβολιασμού
  • Είναι πλέον πολύ πιθανή η αυστηροποίηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της περιόδου της πανδημίας, εν μέσω φόβου για την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων
  • Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (το γνωστό DeFi) – αυτή η νέα μορφή χρηματοδότησης μέσω blockchain – μπορεί να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους και να δημιουργήσει νέους χώρους χρηματοδότησης της ναυτιλίας, ενδεχομένως με πολύ λιγότερες κανονιστικές ρυθμίσεις
  • Οι μεταβολές στις ίδιες τις εμπορικές συναλλαγές, όπου η Κίνα να αποτελεί οικονομία υψηλής κατανάλωσης – όπως πλέον λέγεται το “made in China” έχει αντικατασταθεί με το “made for China”
  • Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και η ναυτιλία θα πρέπει να ενεργήσει πάραυτα, προκειμένου να προσλάβει τα καλύτερα στελέχη, πριν αυτά απορροφηθούν σε άλλους κλάδους. Πώς θα μπορούσαν αυτές οι δεξιότητες να προσθέσουν αξία στον κλάδο της ναυτιλίας;

Αυτά δεν είναι παρά λίγα από τα βασικά θέματα που συζητήσαμε μέσα από το δοκιμασμένο και απόλυτα επιτυχές περιβάλλον του υβριδικού συνεδρίου που εγκαινιάσαμε πέρυσι και φέτος πήγαμε ένα βήμα παραπέρα με τη συμμετοχή τόσο φυσικά παρόντων όσο και απομακρυσμένα συνδεδεμένων ομιλητών, όπου οι συμμετέχοντες συμμετέχουν με φυσική και με ηλεκτρονική παρουσία. Το συνέδριο του 2021 μας προέτρεπε να προχωρήσουμε μπροστά. Μετά το συνέδριο του 2022 στόχος είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως τη θετική συγκυρία και να δούμε τι χρειάζεται ώστε να διατηρηθεί αυτή η Ευφορία.

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε από το βίντεο τις ενότητες που σας ενδιαφέρουν, να γίνεται μέλος δωρεάν της διαδραστικής Κοινότητας του Συνεδρίου, να πάρετε μέρος στο διάλογο που ξεκίνησε από το συνέδριο και συνεχίζεται και να παρακολουθείτε τα ενημερωτικά μηνύματά μας για την πορεία διαμόρφωσης του Slide2Open Shipping Finance 2023!